Una dintre obişnuitele frici ale copilăriei este teama de fantome. Deşi e specifică vârstei preşcolare, această teamă se manifestă şi la şcolari, ba chiar şi la unii adulţi.
Frica de fantome este înrudită cu teama de întuneric, de bau bau şi de o mulţime de alte creaturi, pe care cei mici par să le vadă.
Tehnologia accentuează din nefericire aceste temeri şi le face să dureze timp mai îndelungat.
Cum se manifestă copilul?
Este tot mai agitat şi evită să rămână singur.
Deşi este ora de culcare şi abia îşi mai ţine ochii deschişi, se încăpăţânează să rămână treaz.
Refuză să stingă lumina şi preferă să îl ţii strâns în braţe.
De câte ori tinzi să te îndepărtezi, se sperie şi te roagă să nu pleci.
Se plânge că mai este cineva în cameră şi vrea să îi facă rău.
Povesteşte des despre fantome şi, deşi îi e frică de ele, caută mai multe informaţii despre ele.
Tremură, face atacuri de panică, aparent fără vreun motiv plauzibil.
Se joacă liniştit şi deodată se sperie şi ţipă, ba chiar este convins că are o fantomă în casă?
Cum te porţi cu copilul?
Nu e deloc cazul să te enervezi şi nici să îţi consumi energia cu explicaţiile. Cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să îţi menţii calmul şi să încerci să îl asculţi pe fiul tău.
Nu îl poţi ajuta dacă nu ştii exact ce se petrece cu el. Pentru a afla cauza temerilor lui accentuate, este obligatoriu ca cel mic să se simtă în siguranţă. Arată-i că eşti alături de el şi îţi poate povesti totul. Întreabă-l ce simte, ce vede şi ce aude. Află de unde ştie despre fantome, ce cazuri cunoaşte, cum se poartă de regulă aceste fantome.
Nu lua în râs totul. Copilul nu vrea să fie tachinat şi nici să audă replica obişnuită “Hai termină cu prostiile! Chiar nu există fantome”.
Poate tu ştii asta şi nu îţi arde să îţi pierzi timpul cu “prostii”, dar copilul tău are nevoie de înţelegere.
Respectă-i temerile. Empatizează cu el.
Intră în jocul lui şi cercetaţi casa pentru a căuta fantome. Ameninţă-le tu, ba chiar pune un afiş pentru a le interzice accesul. La preşcolari va funcţiona de asemenea şi să inventaţi un distrugător de fantome. Copilul va sta mai liniştit dacă va şti cum să alunge aceste fantome.
Dacă ai acasă un şcolar, caută cărţi pentru copii cu un subiect similar. O poveste cu o fantomă sau cu un personaj care şi-a învins această frică va fi o alegere perfectă.
Petreceţi împreună mai mult timp de calitate
Pentru un copil cu temeri, este foarte important să i se distragă atenţia de la ceea ce îl sperie. Jucaţi-vă împreună, povestiţi despre eroi curajoşi şi lăsaţi mai puţin timp tehnologiei.
Jocurile online amplifică temerile copilului. O mulţime de personaje violente le atrag atenţia şi le creează dependenţă. Filmuleţele de pe internet, realizate având la bază jocurile, speculează fricile. Deşi copiii se tem şi multe imagini sunt privite cu ochii acoperiţi, ei sunt fascinaţi de violenţa lor. Nu pun vreo clipă la îndoială că aceea nu ar fi realitatea, pentru că nu au încă dezvoltată capacitatea de a discerne. Pentru ei este atrăgător şi interesant.
Ce se întâmplă pe termen lung?
Copiii devin tot mai agresivi şi îşi doresc să copieze comportamentul personajelor urmărite. Ei se identifică rapid cu personajele şi pot deveni fie victime, fie agresori. În unele cazuri pot ajunge să fie deranjaţi de violenţa imaginilor urmărite, dar pot la fel de uşor să ajungă insensibili.
Mare atenţie la ceea ce vizionează copilul tău. Frica de fantome poate fi doar rezultatul unui joc sau al unor video-uri vizionate în mod repetat.
Mare atenţie şi multă grijă. Eu am trecut prin asta cu propriul copil şi aşa a apărut cartea “Am curaj”. Cu răbdare multă şi blândeţe, vei trece şi peste asta.