TRANSPORT GRATUIT la comenzile de peste 150 RON!

Ce este inflatia si cum ne afecteaza

Ce este inflatia si cum ne afecteaza

Ești pregătit să înveți despre principiile de bază în ceea ce privește bunăstarea ta financiară în contextul inflației, având în vedere situația cu care ne confruntăm la granițele țării?

Înainte de toate, haide să vedem ce este inflația și cum ne afectează

Inflația este o creștere generală a prețurilor bunurilor și serviciilor pe o perioadă de timp. Aceasta are loc atunci când cererea depășește oferta, ceea ce duce la o creștere a prețurilor. Inflația poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi creșterea costurilor de producție, creșterea cererii, creșterea masei monetare și nu numai.

Una dintre consecințele inflației este reducerea puterii de cumpărare a banilor. Cu alte cuvinte, aceeași sumă de bani poate cumpăra mai puține bunuri sau servicii. În cazuri extreme, inflația poate duce la hiperinflație, ceea ce înseamnă o creștere masivă și rapidă a prețurilor, iar banii pot să ajungă să se devalorizeze considerabil.

Inflația are și efecte asupra economiei în ansamblu. Într-o economie inflaționistă, companiile pot fi afectate de costurile în creștere ale materiilor prime și pot avea probleme în a-și menține profiturile. De asemenea, inflația poate afecta ratele dobânzilor, ceea ce poate avea un impact asupra economiilor caselor de credit și asupra finanțelor personale.

Pe de altă parte, deflația este opusul inflației, ceea ce înseamnă o scădere generală a prețurilor pe o perioadă de timp. Deflația poate fi cauzată de o scădere a cererii, o creștere a ofertei sau o reducere a masei monetare. Deflația, totuși, poate duce la creșterea ratei șomajului, deoarece companiile își reduc adesea cheltuielile și închid fabricile atunci când oamenii nu mai cumpără suficiente produse și servicii. De asemenea, deflația poate descuraja investițiile, deoarece oamenii așteaptă să cumpere lucrurile mai ieftine în viitor, iar companiile nu se simt motivate să își crească producția și să facă noi investiții.Alex Păuceanu, autorul cărții Cum începi o afacere de la zero, pe care o găsești aici

Citește și articolul 5 principii de baza pentru bunastarea financiara in situatia actuala

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!